CV-ketel

Is uw oude CV-ketel aan vervanging toe, dan gaat u natuurlijk zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe. Op het internet kunt u tal van fabrikanten/leveranciers vinden waar u meer te weten komt over de producten die zij aanbieden. Maar welke koopt u?

Er zijn veel verschillende merken ketels verkrijgbaar en aan al deze ketels hangt een ander prijskaartje. Welke CV-ketel bij u past is afhankelijk van uw woonsituatie, maar ook van uw wensen. De ene woning is gevoeliger voor kou dan de andere. Dit heeft te maken met hoe de woning geïsoleerd is, maar ook waar de woning staat. Woont u in een eengezinswoning dan zal het stookgedrag anders zijn dan een afgelegen vrijstaand huis.

Gaat u kopen, huren of leasen?

Naast de kosten van de aanschaf van de CV-ketel komen er ook nog overige materiaalkosten bij. En dat niet alleen, het installeren van de ketel brengt ook nog kosten met zich mee. Deze kosten kunnen flink oplopen. Overweeg daarom goed of u een CV-ketel gaat kopen, huren of leasen. Schroom niet om u te laten adviseren door een specialist. Deze kan de verschillen tussen kopen, huren en leasen duidelijk aan u uitleggen. U kunt dan de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

kat op radiator

Mogelijkheden

Keuzes maken is vaak lastig. Zeker als er veel mogelijkheden bestaan om uit te kiezen. Wat CV-ketels betreft kunt u kiezen uit:

  • Solo CV-ketel
  • VR CV-ketel
  • HR Combiketel

Er is een verschil tussen een solo CV-ketel en een combiketel. Een solo CV-ketel zorgt alleen maar voor verwarming van de ruimte. Een combiketel zorgt naast het verwarmen ook voor warm water uit de kraan. De Verbeterd Rendement ketels (VR ketels) hebben een lager rendement dan de HR ketels. Omdat de VR ketels geen waterafvoer nodig hebben ziet u ze nog wel eens in oude appartementen met een verouderd rookafvoer kanaal. Tegenwoordig zijn de meest verkochte CV-ketels toch wel de hoge rendement ketels. Zeker als u vaak gebruik maakt van bad en douche.

Welke ketel voldoet er aan uw wensen?

Er zijn vele merken CV-ketels om een keuze uit te maken. Al deze ketels hebben een eigen capaciteit. De keuze uit verschillende merken is groot. U kunt kiezen uit bekende en minder bekende merken:

  • Nefit
  • Vaillant
  • Itho
  • Remeha
  • Intergas
  • Atag
  • AWB

Bij deze merken kunt u een keuze maken uit CV combiketels en HR (combi)ketels. Hoe hoger het rendement van de ketel, des te duurder de ketel is in aanschaf.

Hebt u garantie op een CV-ketel?

Het beste is om een nieuwe CV-ketel te laten installeren door een erkend installatiebedrijf. Deze hebben gespecialiseerde werknemers in dienst, die de installatie van de ketel vakkundig kunnen uitvoeren. Op alle ketels zit een garantietijd van 2 tot en met 5 jaar. Op het expansievat, de kamerthermostaat en de buitenthermostaat zit alleen garantie als deze afkomstig zijn van dezelfde fabrikant. Sommige fabrikanten hebben als eis in de garantievoorwaarden opgenomen dat de ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig heeft door een erkende installateur.

Wacht niet te lang met de CV-ketel vervangen

Het is geen goed idee om af te wachten met het vervangen van de ketel totdat deze het op een dag begeeft. Het is bovendien niet nodig om op te zien tegen de kosten die een nieuwe CV met zich meebrengt. Moderne modellen zijn vaak een stuk energiezuiniger dan oude CV-ketels. Daarmee bespaart u op jaarbasis al snel honderden euro’s op uw energienota. Binnen enige jaren heeft een nieuwe ketel zich dan ook alweer terugverdiend. Het vervangen van de oude ketel is dus een prima investering in wooncomfort en bespaart u uiteindelijk vaak geld. Vraag daarom nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij cv-bedrijven in uw regio.

Bronnen:
- CV-ketels
- Vlaanderen.be

Vind de beste vakman...

Vergelijk offertes van aanbieders