Wanneer een zonneboiler wordt geplaatst zijn de hellingshoek van de zonneboiler en de stand van de zon cruciaal. De zonnecollectoren dienen op zo’n manier geplaatst te worden dat ze zo veel en zo lang mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Hierbij dient rekening te worden gehouden met de bewegingen van de zon (tijdens een etmaal) en wat de stand is van de zon (tijdens de seizoenen). In de winter staat de zon namelijk een stuk lager dan in de zomer. Het rendement is dus daarom ook lager.
Naast de stand van de zon is ook de hellingshoek belangrijk. Een plaatsing van een zonnecollector met een hellingshoek van 36 graden ten opzichte van het horizontale vlak en 5 graden westelijk ten opzichte van het zuiden is het meest optimale (dit is echter in theorie zo, in de praktijk kan het nog wel eens verschillen). Het rendement is tot slot nog afhankelijk van de mate van schaduw en hoeveel zonuren er zijn in uw woonplaats.
> Hellingshoek schuin dak
Indien u een schuin (pannen)dak hebt, dan kunnen de collectoren tegen elkaar aan worden geplaatst. Per m2 collector heeft u ongeveer een m2 aan dak nodig.
> Hellingshoek plat dak
Indien u een plat dak hebt, dan moet er een beetje ruimte gelaten worden tussen de zonnecollectoren. Op deze manier wordt voorkomen dat de schaduw die veroorzaakt wordt door de voorste collectoren op de achterste collectoren terecht komt. Per m2 dient daarom rekening gehouden te worden met 2,5 m2 dakruimte.
Combi-zonneboiler
Mocht het zo zijn dat de zonneboiler naast warm water ook ruimteverwarming moet geven (oftewel een zonneboiler-combi), dan is de meest optimale hellingshoek 52 graden. Dit omdat er op die manier zoveel mogelijk zonlicht wordt opgevangen. Welke collectors ook geplaatst worden, het is belangrijk om vooraf te controleren of uw dak sterk genoeg is om het gewicht van de collector of collectors (panelen en montage/bevestigingskit) te dragen. Dit is met name van toepassing op platte daken. Bij plaatsing op een plat dak zijn frames nodig om de collector(s) te dragen. Dit geeft extra ballast voor het dak. Houd hier dus rekening mee.
Wat kost een zonneboiler?
Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij verschillende bedrijven om zo het aanbod te vergelijken. U krijgt dan een beeld van de markt en kunt een betere beslissing maken. Ga naar pagina zonneboiler offertes.
Gerelateerde pagina’s:
– Zonneboilers
– Werking
– Premies
– Soorten
– Zonneboiler kopen
– Tips
– Prijzen
– Financiering
– Offertes