Rendement

Een zonneboiler die op de juiste manier geïnstalleerd is zal direct na installatie rendement gaan opleveren. Het rendement haalt u uit de lagere energiekosten die u zult hebben. Het is mogelijk om tot wel 50% op de kosten van gas te besparen met een zonneboiler van 200 liter.

Het besparen op de energiekosten is bij een zonneboiler eigenlijk heel eenvoudig. De zon wekt energie op via een zonnecollector op het dak. Een vloeistof zal vervolgens het water verwarmen. Wanneer u bijvoorbeeld met 4-5 personen in een huis woont en u combineert een zonneboiler met een HR combiketel, dan kunt u ongeveer €150 tot €175 euro per jaar aan aardgaskosten besparen. U dient er wel rekening mee te houden dat u nog te maken krijgt met elektriciteitskosten voor de pomp en onderhoudskosten, maar dan nog is de besparing rond de €125 euro per jaar. Wanneer u de keuze maakt voor een elektrische boiler, dan kan de besparing oplopen tot een bedrag van rond de €350 euro per jaar. De meeste besparing hebt u met een zonneboiler-combi, dan kan de besparing oplopen tot wel €400 euro per jaar. Bekijk ook pagina kosten zonneboiler.

flatgebouw

De zomer- en wintermaanden

Het meeste rendement wordt behaald in die jaren dat de zon het meeste schijnt. In het voorjaar, zomer en najaar zult u merken dat een zonneboiler heel snel het water zal verwarmen. De CV-ketel zal tijdens die seizoenen heel weinig tot helemaal niet aan hoeven slaan. Het is een aanrader om de instellingen van de boiler eventueel tussentijds aan te laten passen (ook wel optimaliseren genoemd) om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Na de installatie kan het namelijk zo zijn dat het rendement nog niet 100% optimaal is, echter merkt u dit snel genoeg na een jaar gebruik. Maar levert zo’n zonneboiler in de winter ook rendement op? Ja, zelfs in de winter functioneert een zonneboiler! Het warme water wordt namelijk bewaard en kan elektrisch worden naverwarmd. Hier lijkt veel energie voor nodig te zijn maar ook in de winter is er zonlicht en zal dit gebruikt worden om het water te verwarmen. Uiteindelijk bespaart u dit een hoop energie.

Wat kost een zonneboiler op uw dak?

Vraag gratis en vrijblijvend max. 4 offertes op en kom in contact met ervaren installateurs die u graag verder helpen. Zo ziet u wat de prijzen zijn en kunt u om deskundig advies vragen. Ga naar pagina offerte zonneboiler.

Zie ook deze pagina’s:

Zonneboiler
Werking
Premies
Soorten
Tips
Prijzen