8 tips

Steeds meer huiseigenaren leren de voordelen kennen van het hebben van een zonneboiler. De energiekosten nemen ieder jaar toe en een zonneboiler is een goed voorbeeld van een installatie waarmee veel bespaard kan worden. Hieronder vindt u enkele tips voor als u ook overweegt om een systeem aan te schaffen.

luchtfoto woonwijk

1) Bepaal de plaats van de installatie
De zonnecollectoren kunnen op een dak, tegen de muur of op de grond worden geplaatst. Belangrijk is dat er voldoende ruimte aanwezig is voor de panelen (de boiler wordt in uw huis geplaatst). Hoe meer capaciteit u wilt hebben, des te meer ruimte u nodig heeft voor de zonnecollectoren en een groter opslagvat. Deze vaten komen vaak in bijv. 100, 200, 300 of zelfs in 500 of 1000 liter modellen.

2) Zonlicht
U behaalt het beste resultaat wanneer de zonnecollectoren zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. Zonnecollectoren die zuidelijk of zuidwestelijk gericht zijn zorgen voor het beste rendement.

3) Keuze CV-ketel
Op momenten dat de zonneboiler niet voldoende warm water kan leveren kan een CV-ketel met naverwarming toch zorgen voor voldoende warm water. Het is dan ook belangrijk dat u kiest voor een CV-ketel met een bepaald keurmerk om dit te bewerkstelligen. Vraag uw installateur om meer informatie hierover.

4) Toekomst
Kies voor een zonneboiler systeem dat niet alleen nu de capaciteit kan leveren die u nodig hebt, maar ook in de toekomst. Denk dus aan gezinsuitbreiding als dat van toepassing is.

5) Meerdere offertes
De prijzen verschillen op de markt van zonneboilers. Het is verstandig om offertes bij meerdere leveranciers aan te vragen en het aanbod te vergelijken. Dit kunt u doen op pagina zonneboiler offertes.

6) Installatie
U kunt de installatie laten doen of zelf doen, want er zijn namelijk ook zogenaamde zelfbouwpakketten te koop. Toch kunt u het beste kiezen om de installatie door een erkende installateur te laten doen. Zo weet u zeker dat u garantie hebt op alles en dat er niet gauw lekkages of andere problemen zullen ontstaat.

7) Hoeveel warm water punten?
Wilt u overal in huis warm water vanuit de zonneboiler kunnen tappen, of alleen op één punt? Dit is namelijk belangrijk om te weten voordat u een boiler gaat kiezen. De investering bij een grote capaciteit zonneboiler is hoog, maar betaalt zich terug.

8) Energielabel en waarde van uw huis
Wanneer u een zonneboiler hebt laten installeren komt dit ten goede aan het energielabel en de waarde van uw woning.

Gerelateerde pagina’s:

Zonnecollector algemeen
Werking
Premies
Hellingshoek
Aandachtspunten
Prijzen
Kosten
Onderhoudskosten
Financiering
Offertes vergelijken